Ana Sayfa » Uzungol Yoresel Lezzetler

Uzungol Yoresel Lezzetler

Alabalik

Tertemiz yayla sularıyla beslenen Haldizen Deresi’nde yetişen alabalıkları da Uzungöl’e gelenler mutlaka tadarlar. Tamamen doğal ortamda yetişen ve yörede üretilen özel tereyağında kızartılan bu alabalıklar, ana yemek olarak sofraları süsler. Alabalık dışında veya alabalığın yanında çeşit oluşturabilecek yöresel lezzetler de mutlaka denenmeli. Tesislerin birçoğunda yörenin meşhur Akçaabat köftesi de yer almaktadır. Öte yandan yöre halkından alınan günlük taze sebze, süt, peynir gibi gıdalarla da yelpaze genişletilmektedir. Bu yöresel lezzetler arasında en çok beğenilenler işe şunlardır:

Muhlama

Gelen ziyaretçilerin en beğendikleri yemeklerden biri olan mıhlama (Kuymak) bir peynir yemeğidir. Unla ve suyla karıştırılan peynir parçacıklarının kızgın yağda peynirler eriyinceye kadar pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, Doğu Karadeniz mutfağının sabah kahvaltılarında, misafirlerin karşılandığı sofralarda ve turistik tesislerin konuklarına sunduğu geleneksel lezzetlerinden biridir.

Lahana Corbasi

Uzungöl’de tadılabilecek diğer bir lezzet de lahana çorbasıdır. Yemeğin içeriğine gelince; karalahanalar ince ince kıyılıp haşlanır ve yağda kavrulmuş soğanla karıştırılıp üzerine su eklenir ve pişirilir. Bir kâse mısır unu çorbaya eklenip karışım bir süre daha pişirilir. Oldukça lezzetli ve doyurucu olan bu çorbayı, Uzungöl gibi havası temiz ve yayla havasında yetiştirilmiş lahanalarla yapılmış lahana çorbasının tadını başka yerde yediğiniz lahana çorbası ile karşılaştırdığınızda farkı çok çabuk anlayabileceksiniz.

Etli Karalahana Sarmasi

Karalahana dolması Karadeniz yöresine özgü çok lezzetli bir yemektir. Karadeniz mutfağının özel yemeklerinden biridir. Yaylalardan toplanıp haşlanan lahanaların içine, kıymalı soğanlı sarma içinin konulup sarılmasıyla hazırlanan bu yemek; yanında doğal, ev yapımı yoğurtla servis edilir.

Misir Ekmegi

Doğu Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı mısır ekmeğini Uzungöl’de tadabilirsiniz. Hemen her yemeğin yanında servis edilen bu ekmek, altın sarısı rengindedir ve oldukça yoğundur. Mısır ekmeği, mısır ununun su ve tuzla yavaş yavaş yoğurulmasıyla hazırlanan karışımın, köz üzerindeki saca dökülüp pişirilmesiyle hazırlanır. Uzungöl’de tadılabilecek diğer lezzetler ise; Fasulye Turşusu, Ezme Lahana, Fasulye Kavurması, Papa (Haşıl), Kete, Hamsili Ekmek ve Sac Kavurmadır.

Tatlilar

Uzungöl’de tadılması gereken tatlılar listesinde ilk sırada sütlaç gelir. Bu sütlaçın özelliği ise; fırında pişirilmesi ve yoğun kıvamlı olmasıdır. Sütlaç dışında tatlı severleri mutlu edecek lezzetler arasında; laz böreği, pekmez ve pestil vardır.